Articles (by me)

Den gränslösa kärleken

Krönika i Norra Halland, fredag 11 sept 2015

Ilska. Glädje. Oro. Hopp. Sorg. Aldrig har någon situation framkallat så många stridande känslor inom mig som flyktingkrisen gör.

Jag är arg på nationers ledare som vägrar ta emot flyktingar. Arg på Assad som förintar sitt eget folk i Syrien. Arg på Obama som för fyra år sedan lovade att stoppa Assads våldsverk. Inget har hänt. Arg på Putin och Kina som sätter käppar i hjulet för FN:s ingripande. Och min ilska övergår i förtvivlan när jag ser IS utföra de grymmaste av mänskliga övergrepp. Och de gör dessa i Guds, den barmhärtiges namn.

Goda människor lider idag på grund av onda människors agerande – och passiva världsledares icke-agerande. Ska vi någonsin vakna upp och se den dystra sanningen: att allt ondskan behöver för att vinna är att godheten inte gör någonting. Vi kan inte längre säga: ”Det är deras problem. Låt dem sköta sig själva.”

All heder till personer som Kim Källström som enkelt men tydligt förklarar att vi inte bara är medborgare i vårt eget land utan är ”alla världsmedborgare”, och att ”om många människor gör lite skillnad kommer det ge stor effekt”.

Sådana ord ger mig hopp. Och det verkar som om fler har smittats av detta hopp. Media och tillsynes hela världen uppmärksammar det ohyggliga som händer, medborgare öppnar sina plånböcker och hem (aldrig förr har erbjudanden om familjehem varit så många), kändisar auktionerar ut sig själva och över hela Europa hålls det starka manifestation till förmån för de fördrivna och förtvivlade.

Därför är jag glad. Glad över att i en värld söndersliten av konflikter och hat fortfarande kunna se kärlekens ljus. Europas befolkning agerar och ligger därmed steget före sina folkvalda. Dessutom är budskapet tydligt till de högerextrema krafterna omkring oss: medmänsklighet vinner alltid över främlingsfientlighet.

Jag vet att det finns flera som vill gå i polemik med mig, eller åtminstone höja ett varnande finger. Ni säger: en flyktinginvasion kommer bara öka motsättningarna i samhället; IS kommer utnyttja situationen och sända ut terrorister till vårt land; våld och arbetslöshet kommer att öka. Jag säger: kanske har ni rätt, kanske inte. Men vad jag kan tillstå er, i synnerhet vad gäller den globala säkerhetspolitiska situationen, att vi bara har sett början på alla bekymmer. Kulmen av den terrorstorm som väntar vår planet kommer nå apokalyptiska proportioner om inte världssamfundet visar större handlingskraft.

Men vad har vi då för hopp? Igen, vi måste hoppas på godheten. De goda krafterna i världen måste förenas.

Men tänk om flyktingkrisen bara är månadens mediatrend? Vad händer när nyheten dör ut, när opinionen vänder?

Så kanske det blir. En del av mig bär på den oron. Men samtidigt tror jag på människan. Och jag tror hon på allvar börjar förstå nu att en ny tid ligger framför oss och att det vi tidigare gjort inte är tillräckligt. Vi måste förändras eftersom världen har förändrats. Först var den platt, sedan rund, men nu är den gränslös. Det är inte vi och dem längre. Bara vi. Och vi kan inte längre stå vid sidlinjen som passiva åskådare och se fler Aylans drunkna eller oskyldiga människor fördrivas från sina hem. Det är mänskligt liv vi pratar om!

Framtiden kommer inte servera enkla lösningar. Men hur den framtiden kommer se ut, det bestämmer vi själva. Och allt måste börja med den enkla frågan: om nu världen gränslös, hur gränslös är min kärlek?

Fotnot: Det bör sägas i sammanhanget att historiskt sett har Sverige haft flera invandringsvågor. Varje gång har det gynnat vårt land. Så jag tror inte det är detta vi bör oroa oss för. Däremot kommer terrorismens tentakler med all säkerhet söka sig djupare in i Europas nationer. Där kommer vi behöva allt större resurser i bekämpandet av i synnerhet IS. 

5 replies »

 1. Jag tror vi talar lite runt varandra. Det jag ville säga med “närområdena” var att min åsikt är att SD försöker skjuta ifrån sig problemen genom att säga att man hellre vill hjälpa folk i deras hemländer än att de ska komma till Sverige. Det är inte ett ärligt resonemang eftersom detta används som en täckmantel för det verkliga motivet: att man inte vill ha fler invandrare till Sverige – som om det i sig skulle skada vår nation. (Jag säger inte att alla SD:are skulle skriva under på det, men väldigt många.) Vi är alla överens att det bästa naturligtvis vore att dessa flyktingar kunde stanna hemma – det vill de själva såklart – men nu är inte läget så. Den förhållandevis lilla del av alla flyktingar som kommer hit har vi inget val än att ta hand om, så är det bara. Sedan håller jag med dig om att flyktinglägren i Syriens grannländer behöver mycket hjälp. Framförallt pengar. För det är där de flesta flyktingar finns. Mormonkyrkan m fl har donerat miljontals kronor till dessa “närområden”. Så visst är detta viktigt. Men det svåra arbetet fortgår – på bortafronten såväl som på hemmafronten. Och så kommer det att vara ett bra tag innan en politisk lösning kommer. (Men… nu när Putin tar över styret av Syrien och gör allt för att stötta Assad är jag jag djupt oroad…)

  • Säga vad man vill om Putin – och det finns mycket att säga om honom – men han verkar vara den enda som strider mot IS. Övriga världen bara ser på och verkar inte vilja stoppa deras barbari. Vissa arabländer tror jag behöver en stark ledare. Har det blivit bättre i Irak efter Saddam Hussein? Har det blivit bättre i Libyen efter Ghadaffi? Nej! Vilka tror du skulle ta över om Assad störtas? Inte demokrater i alla fall utan islamister som bara väntar på att få ta över. Ibland får man välja mellan pest eller kolera.

   Bra att kyrkan ger pengar till närområdena men de slipper också migranter i Salt Lake City. Önskar detsamma för Sverige. Här blir det bara värre och värre och snart går det inte längre. Tältläger nästa. Varför ok med tältläger här men inte i mellanöstern?
   Läs gärna Ledarsidorna.se av Johan Westerholm, en socialdemokrat som inser allvaret i det som sker i vårt samhälle.

   Tycker inte det är fel att vilja ha mindre invandrare hit. Mångkultur har aldrig fungerat någonstans så varför skulle det göra det här? Vakna, Sverige, innan det är för sent!!!

 2. Det är stor skillnad på vilka som kommer nu och vilka som har kommit tidigare. Man kan inte jämföra de som kom på 90-talet som ganska snart och lätt kunde integreras med många av de som kommer nu; svårintegrerade muslimer som bara kräver och kräver. Se till att hjälpa folk i närområdena. Alla kan inte komma till Europa. Det håller inte i längden. Jag funderar allvarligt på att emigrera. Sverige och Europa är snart förlorat om vi inte agerar NU!
  För övrigt hade Aylans familj bott i Turkiet i flera år och flydde således inte från krig.

  • Med all respekt för din åsikt, med det där med att “hjälpa folk i närområdena” är bara ord – ord som SD för övrigt ofta använder – ord som inte har någon mening. Hur skulle det gå till? Det är enkelt att säga men BETYDLIGT svårare att genomföra. Det råder krig och terror i områdena. INGET kan göras, INGET kan byggas upp så länge dessa ohyggliga mänskliga övergrepp pågår. Det politiska läget måste stabiliseras först helt enkelt (och det är en annan viktig fråga). Men så länge det är som det är har vi inget val. Vi måste räcka ut vår hand i medmänsklighet. Vad annars kan vi göra? Kommer det bli utmaningar? Väldigt stora förmodligen, men vi tar itu med dem eftersom vi väljer att göra det rätta. Eller hur? .

   • Det finns fungerande läger i Libanon och andra länder i närområdet som är i skriande behov av pengar. Det går att hjälpa till där – mycket! UNHCR är i det närmaste pank. Alla miljarder som Sverige lägger ut på de som har råd (!) att ta sig hit skulle räcka långt i lägren! Det är bättre att ge ett äpple till 10 människor än 10 äpplen till en människa som Sverige håller på med nu. Svenskarna klafsar omkring i en känslosås där det bara är känslor som gäller. Hjärnan måste också vara inkopplad. Hur kommer det att bli? Tror du folk förändras för att de kommer hit? Nej, vi får hit alla deras konflikter istället och det visar sig mer och mer. Men varsågod och ta hand om alla “utmaningar”. Lycka till, säger jag bara…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.