Accountability

We can never abandon our children

Vi får aldrig överge våra barn
Krönika i Norra Halland, 26 oktober 2012

Många av oss har nyligen sett filmatiseringen av Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Även om jag anser berättelsen vara aningen konstruerad, så var det saker som grep tag i mig.

Jag blev speciellt rörd (eller upprörd) när rollfiguren Benjamin vädjar till sina föräldrar att inte bryta familjebanden på grund av hans homosexualitet. Men mor och far, trogna sin religiösa övertygelse, överger sin gråtande son för att aldrig mer återvända. Det var plågsamt att se.

Visst, jag förstår att Gardell, likt de flesta manusförfattare, älskar att överdriva den stereotypa porträtteringen av kristna; de troende är inte bara tråkiga och udda utan också intoleranta, fanatiska och ja, ibland även omänskliga. Som en kollektiv beskrivning är detta naturligtvis en felaktig bild, men här, i Benjamins fall, återspeglades faktiskt det omänskliga hos dem som för Benjamin borde vara vara mest medmänskliga: föräldrar och syskon – som dessutom är troende.

Även om dessa fall minskar så kan vi tyvärr se spår av företeelsen i nästan alla religioner och kulturer, att familjemedlemmar förskjuts på grund av att sin önskan att bryta mot traditioner. Jag blir förargad när jag ser det, speciellt när dramat utspelas i religiösa hem. Jag håller inte med om att man blir jude, muslim eller kristen bara för att man ”föds” till det. Eftersom tron, enligt sann definition, är baserad på en inre övertygelse, måste den också få bli ett personligt ställningstagande. Visst kan barnen följa sina fäders traditioner när de växer upp, men då borde det vara för att man har valt att göra det, inte tvingad till det. För tar du bort från människan hennes fria vilja tar du bort hennes värdighet. Och vad har hon då kvar av sin själ?

Föräldrar ska självfallet göra sitt bästa att ge sina barn en god grund att stå på i livet, och i min egen familj inkluderar det bland annat sunda kristna värderingar. Men vad händer om barnen såsmåningom väljer en annan väg i livet? Blir jag ledsen då? Ja, kanske. Men älskar jag dem mindre för det? Absolut inte.

Till alla föräldrar, religiösa eller inte: våra barn är alltid våra barn. De är livets största gåva. Vi får aldrig överge dem. Jag repeterar: vi får aldrig överge dem, vad de än gör. Vi förskjuter inte någon som väljer att avvika från familjens tradition, och vi avskärmar inte någon som vi kanske anser förtjäna vår kärlek som minst. Var så säker, det är då barnet behöver oss som mest.

Det finns ingenting våra barn kan göra för att förtjäna vår kärlek. Den kärleken måste alltid finnas där, och den måste alltid vara ovillkorlig. Och vår framgång som föräldrar hänger inte på hur väl vi har stöpt barnen i vår egen form, utan hellre hur mycket vi har stöttat dem att bli allt som de själva vill bli. Barnen måste få möjlighet att få leva upp till sitt eget potential, inte sina föräldrars.

5 replies »

 1. Peter, jag vill inte tala illa om din kyrkans tro, för även om jag inte delar den längre med er så har jag respekt för er åtminstone som inget illa gjort mig. Men det är så att vi människor är olika och som Herrey säger så är människan fri att välja den väg som den vill och så är fallet också bland er både som släktingar och föräldrar.
  Jag har haft många vänner till mig i hela världen som varit aktiva medlemmar i mormon kyrkan och som varit smyg homosexuella och flera av de har vågat berätta för sina föräldrar om sina känslor.
  För vissa gick det galant, föräldrar som accepterade de, som ställer upp för sina barn, som inte skäms, andra fick det lite kämpigt i början men nu börjar allting gå bättre, för du förstår, en person som känner annorlunda för någon av samma kön kan ta åratal innan hen accepterar sig själv/ går ur Narnia och det kan vara lika svårt för familjen som måste ta till sig det nya på så kort tid.
  Men sedan har det funnits de som det gick jätte galet, föräldrar som kastade ut de ur huset, som bröt kontakten, som slog de och till och med dödade de bara för att de inte var som alla “normala” människor, och de var alla medlemmar i din tro.

  Visst har momornkyrkan potential men som alla andra religiösa samfund så har de också problem med för krävande föräldrar/släktingar.

 2. Hur ska föräldrar bete sig när mormonsekten med sina destruktiva och manipulativa metoder påverkar våra barn och ungdomar så att de riskerar att bli skadade för livet.

  • Menar du vrkligen Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga(Mormonkyrkan) eller utbrytare av mormonerna?? Det finns inga enligt min mening som tar hand om sina barn så fint som mormonerna och samtigt talar om för dem om handlingsfrihet. Om du hade känt till tron att djävulen ville ta bort handlingsfriheten i föruttillvaron och även vill ta bort den idag genom exempelvis alkoholmissbruk etc så inser man att mormonerna tror på verklig handlingsfrihet, Dock upfostrar vi våra barn efter det vi tror gör oss människor lyckliga som eviga familjer, evigt äktenskap ch tro på Jesus kristus.Mormoner lever också efter visdomsordet vilket innebär fullständigt avståndstagande från alkohol och tobak…är det inte bra????När många familjer brottas med alkohol och julafton prioriterar vi alltid familjen och barnen-utan alkohol.

   Peter Eriksson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.