Articles (by me)

Moment of truth

SANNINGENS ÖGONBLICK
Krönika i Norra Halland, 25 maj 2012

Imorgon är det dags. Då riktar vi våra ögon mot Azerbaijan när Loreen äntrar scenen i det nybyggda Baku Crystal Hall. Jag tror jag har en aning om hur hon känner sig just nu. När Loreen var bara ett år gammal stod jag själv, tillsammans med mina bröder, i en liknande situation. Året var 1984. Platsen var Luxembourg. Vad jag minns gick det ganska bra.

Något annat vi har gemensamt med Loreen är att vi också har uppträtt i Baku. Efter att ha turnerat i delar av Europa fick Herrey’s möjlighet 1987 att besöka flera av de forna sovjetrepublikerna, däribland Azerbaijan. Jag minns egentligen bara två saker från Baku – och de minnena är långt ifrån lika ljusa som de jag tror att Loreen kommer att ta med sig därifrån.

Det första minnet är något pinsamt och förmodligen mindre intressant för läsaren som saknar dasshumor. När jag en dag spatserade runt i Bakus största varuhus blev jag snabbt och oväntat magsjuk. Plågad av en allt mer upprorisk mage tog det tio minuter innan jag hittade de efterlängtade bokstäverna WC.

”Men var är toaletten?” frågade jag mig själv. Det enda jag såg var något som liknade en slags medeltida installation: ett lortigt bås med ett litet hål i golvet. (För att vara rättvis, Azerbaijan har moderniserats sedan dess.) Jag vägde mina val: antingen exploderade jag inom några sekunder eller så tog jag sikte på det lilla hålet. Jag valde det senare.

När jag kände mig redo att satinera mig tittade jag oroligt omkring. Var fanns toa-pappret? Jag såg ingenting förutom en tidning på golvet som det stod Pravda på. Åh, great! Var man tvungen att torka sig i ändan med ”sanningen”? Ja… det var man.

Det andra och än mer pinsamma minnet är baserat på en blunder som storebror Per stod för. Vi hade just anlänt till Baku efter en veckas uppträdande i Sochi, vid Svarta havets kust. Vi studsade upp på scenen, i bruklig manér, och rev loss showens första nummer. Publiken hängde med och allt gick bra, ända tills Per skulle ropa ut en välkomsthälsning till publiken när låten var slut.

”Hello Sochiiiiii!”

Jag har aldrig hört 10 000 personer blivit så tysta så fort. Och jag och Richard – för att inte tala om Per – ville ingen annat än att förtvina bort. Det är egentligen mitt enda råd till Loreen: att inte göra samma misstag som Per när hon står som vinnare imorgon kväll och ska tacka publiken i BAKU. För vinna, det kommer hon att göra. Sanningens ögonblick kommer vara bättre för Loreen i Azerbaijans huvudstad än vad den var för oss bröder.

Jag brukar sällan kunna förutspå vem som vinner Eurovisionsfestivalen. Jag har bara haft rätt två gånger: 1984 och 2012.

5 replies »

  1. Now this is an awesome story!!!!! A little embarrassing for you and Per….But great fun for us ;-*)
    Winning Eurovision is something we ( I ) cannot imagine…but it must be GREAT! For at least that moment….after 28 years I can believe you are sick and tired of those golden shoes, but anyway….Seeing your name on that list of winners must give you a special feeling!
    Here in Belgium we also have the same opinion…Sweden will win this year. On the other hand, televoting is so weird and unpredictable.
    I pray and cross my fingers for Loreen tomorrow!

  2. HEY LOUIS ,THANK YOU FOR THIS BEAUTIFUL STORY AS IS SO FULL OF MEMORYS ,FOR YOU AND YOUR BEAUTIFUL BROTHERS . .I SAY THAT THAT SWEDEN WON IN 1984 AND MY FATHER SAY THAT DENMARK WON BUT ,I HAVE RIGTH AND WON THE VADHÅLLNING . . I WILL ALLWAYS REMEMBER THAT EVNING IN 1984 ,AND YOU LOUIS KNOW WHY .BECAUSE MY FAVORIT BAND WON SO YOU KNOW WHO I MEAN ,HUGS FROM BIG HERREYFAN <3AS LOVE YOUR MUSIC<3 LENE MARIE HOGH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.