Uncategorized

The True Christmas Spirit

DEN SANNA JULANDAN

Clara lyser upp, sådär hon alltid gör när hon tycker att hon fått en bra idé. ”Pappa, vi går ut!”

     ”Men det regnar och blåser ute!” svarar jag.

     ”Ja, men om vi går ut och leker en stund så blir vi kalla och blöta…” Hon pausar och tänker på hur hon ska förmulera sig. ”…då blir det mycket mysigare inne när vi kommer tillbaka och kan värma oss och dricka varm chocklad!”

     Jag skrattar och pussar henne på pannan. ”Vad du är smart, du!”

     Vi gör som Clara föreslår, och naturligtvis blir upplevelsen precis som hon hade förutspått: att vara inne i värmen (med varm chocklad, inte att förglömma) blev mycket mer uppskattat när man först fick frysa ute i den blöta halländska stormen. Tänk att ett litet barn kan förstå varför det är så viktigt med kontraster.

      Vi tittar ut genom fönstret och jag säger något om det trista julvädret. Men hon verkar inte särskilt störd av den ihärdiga nederbörden. Istället mumsar hon i sig sin tionde papparkaka och börjar nynna på Nu tändas tusen juleljus.

     Jag känner att jag avundas henne. Jag önskar att jag kunde bli ett barn på nytt. Då kanske jag återigen skulle komma till insikten om att julen inte är ett tillstånd så mycket som det är en känsla. Den vuxne har alla dessa föreställningar om hur den perfekta julen ska vara: vit snö, vackra dekorationer, dyra presenter. Men barnet lever på känslan, en känsla som bygger på värme, förväntningar och hopp. Det vuxne oroar sig för morgondagens detaljer. Barnet tar varje dag som den kommer.

     Det finns bara en sak som kan rubba barnets känslobalans: brist på kärlek. Det barn som inte känner sig älskad och sedd kommer aldrig att känna sig hel som människa, oavsett stora och dyra paket från jultomten. För den som inte har julen i sitt hjärta kommer aldrig att finna den under granen. Grundaren av julen, som själv var ett barn, har lärt mig detta.

     När Jesusbarnet föddes, då föddes hoppet i människornas hjärtan. Hoppet om vad? Om frälsning, svarar en del. Själv svarar jag: hoppet om att få ta emot Guds kärlek. För Jesus var självaste personifieringen av kärleken. Han tog sig tid för barnen. Han botade de sjuka. Han tröstade de ensamma och sörjande.Vart han än gick satte han människan i centrum.

     Det är detta som är julens sanna anda. Den kärlek vi ger är viktigare än allt det vi får. Julen började i Guds hjärta. Den är fullständig först när den når ditt och mitt hjärta.

     En riktig varm och god jul önskar jag er alla!

     Louis

Categories: Uncategorized

6 replies »

 1. Unger er bare herlig, og det er så mye vi kan lære av dem om vi bare lytter 😉

  Håper julen var topp regnvær til tross, her regnet det også, men det var mørkt ute så det så vi ikke føre gjestene skulle hjem, inne var julestemningen på topp, ungene var spente og glade!!

  De beste ønsker for romjulen!

 2. Helt klart att Klara har mycket förnuft.
  Hon har fattat hur mycket bättre det smakar med varm god choklad när man är kall.
  Och visst har du rätt, julen är något som skall upplevas med hjärtat för att den rätta julkänslan skall innfinna sig.
  Julen är inte att “vinna” i köp av dyra presenter. (fast jag gillar att få en eller två jag med).
  Julen är en högtid då man borde samlas och vara tillsammans och njuta av det bästa som vi har, nämligen familj /vänner / eller vilka vi nu väljer att träffa den dagen.
  Jesus visade oss hur vi borde leva inte bara i juletid och hans födelsedag är värd att fira ordentligt. Kramar till dig och din familj och jag önskar er en härlig jul. Helena

 3. Den 11 december 2010 döpte jag min lille son och jag sjöng för honom, så som jag gjort för mina andra söner på deras dop, en sång som definierar julen för mig nu på äldre dagar 🙂 Den heter “Julen för mig” som Nordman sjunger och har skrivit.
  “Lugnt och stilla
  samlas mina tankar
  Inför den tid
  som väntar dig och mig
  Att söka friden inom oss är julen för mig”

  Till er alla – från oss alla
  En riktigt God Jul!!

 4. DEAR LOUIS . FIRST I WILL SAY THANK YOU FOR THIS GOOD WRITING .IT WARM MY HEART .AND IT IS SO TRU WHAT YOU WRITE . CHRISTMAS IS THAT TIME IN THE YEAR ,WHERE WE CAN BE WITH OUR FAMMILY . I WILL THINK ON MY FATHER ,BECAUSE IT IS OUR FIRST CHRISTMAS WITH OUT HIM ,HE ALLWAYS PLAYED TO THE CHRITMAS SONGS ., BUT HE PASSED AWAY THE 17 APRIL 2010 ,1 MONTH BEFORE MY 40 YEARS BIRTHDAY THE 17 MAJ . I WILL WISH YOU AND YOUR BROTHERS AND FAMILY A MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR . GOD BLESS YOU ALL HUGS FROM ME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.