Articles (by me)

The Perfect Husband

Automatic translation of text

DEN PERFEKTA ÄKTA MANNEN

IMG_7319.1Förra veckan lovade jag att det skulle komma en lista på den perfekta äkta mannens egenskaper (se Det är inte lätt för oss män). Jag började med att fråga mina söner, tolv och nio år, hur de tyckte att en man skulle vara gentemot sin hustru.

Svaret blev att mannen ska vara snäll, omtänksam och glad. Han ska vara en gentleman, komma hem med blommor och ”göra saker… typ städa!” Dessutom, säger de med största allvar och suckar (vad det nu kan betyda), måste han lyssna på sin fru.

Jag småler och frågar hur mannen inte borde vara. De svarar att han inte får vara arg eller gnällig. Sedan får han absolut inte tjata emot.

Hmm.. bra svar! Det sammanfattar ju faktiskt allting. Men eftersom vi ändå håller på kanske vi kan ta och utveckla det där och lägga till några punkter. Vad är det egentligen för detaljer vi män måste tänkta mer på? Det här är vad jag tror.

Vi måste visa mer empati och lyssna bättre. Det inkluderar att inte försöka ge råd hela tiden. En varm kram och ett ”jag förstår, älskling” fungerar hundra gånger bättre.

Vi måste hålla det vi lovar. Säger vi till exempel att vi ska komma hem klockan fem, om vi då har livet kärt då är det fem som gäller.

Att visa omgivningen att man älskar och respekterar sin hustru är viktigt. Dock inte för sakens egen skull, utan för att man verkligen menar det och för att beteendet hedrar hustrun och bygger hennes självkänsla. Alltså, ömhetsbevis är inte begränsade till sängkammaren. En man som inte offentligt vill ta sin hustrus hand eller hålla om henne, speciellt inför barnen (det är sååå viktigt) är inte värdig hennes kärlek.

Det där grabbarna sa om att inte tjata emot är helt rätt. Visst är man frestad att alltid säga det man tycker, men ärligt talat, går världen under om man ibland kniper igen? Nej, den enkla regeln för den perfekta mannen är: håll alltid med (med ett undantag: när kvinnan säger att hon ser tjock ut).

Sedan hade vi det där med att vara snäll. Det är ju bara självklara saker, som att ge komplimanger, att inte skälla på henne inför barnen (eller någonstans för den delen), köpa blommor, se till att få ”egen” tid tillsammans, samt hjälpa till med disk och städning (bästa knepet att få frugan på kramhumör).

Ett annat sätt varpå en man kan vara snäll mot sin fru (och faktiskt hela sin omgivning) är att hålla sig ren. Vadå, undrar ni? Ja, alltså att regelbundet duscha till exempel. De flesta tycker väl det är en självklarhet, men tro mig, inte alla! Om du råkar ha en fru som påminner dig ibland om att ”du stinker!”, se det som en vänlig hint. Hoppa in i duschen!

Att hålla sig fräsch i allmänhet är ett måste för den perfekta mannen. Allt pruttande och rapande bör läggas ner, såvida du inte är helt säker på att du är ensam (som långt ute i skogen). Ej heller bör du offentligt peta dig i näsan eller klia dig i skrevet. Annat som kvinnan kan uppfatta som ofräscht är när centimeterlånga hårstrån väller ut ur näsan, när du försöker pussa henne efter att ha ätit en kaviarmacka eller rökt lax, och när du står upp och kissar. Ja, det sistnämnda – att mannen helst sitter ner – vet jag att många kvinnor uppskattar (förstår dock inte varför).

En sista punkt om att vara ren och fräsch: kläder. Den här biten får jag personligen jobba hårt med, för jag avskyr att shoppa. Men sanningen är den att ni kvinnor har rätt: vi män kan inte gå omkring i samma kläder år efter år. Det spelar ingen roll om min favorittröja har fungerat bra i tio år. Det är nog dags med lite förnyelse. Att kvinnor gör sig fina för oss män, det tycker vi är viktigt. Varför skulle det vara annorlunda i ett omvänt läge?

Det flesta kvinnor vill att deras män ska ta kommandot. Då menar jag inte att de ska styra kvinnan. Nej, ett förhållande som inte är jämlikt är inget förhållande. Mannen ska helt enkelt vara initiativrik och inte sitta på sofflocket och vänta på bättre tider. Denna ”mes” vill ingen kvinna ha. Hon vill ha en man som kan fatta beslut och sedan göra något åt saken.

På tal om att göra saker, hur ofta händer det inte att en hustru ber sin man att göra något, och det tar flera år innan han får tummen ur. (Jag har fortfarande några lister som efter sju år inte är fastspikade. Angelica måste ha påmint mig hundra gånger.) Om mannen ska uppnå perfektion i kvinnans ögon måste det ske en radikal ändring. Det där med att skjuta upp saker, det måste vi bara få ett slut med. Den ansvarstagande mannen gör genast vad han blir ombedd att göra. Nej, jag ångrar mig: han ska till och med göra det innan han blir tillsagt. För den perfekta mannen ska märka vad som är fel (trasiga glödlampor, läckande kranar, oklippt gräsmatta, osv) och fixa det innan frugan hinner märka något alls.

Men ska man fixa grejer då krävs det att man har en viss grundläggande kunskap. Om inte mannen redan besitter sådana beskaffenheter när han gifter sig så är det mödan värt att utrusta sig med den kunskapen så snart som möjligt. Jag talar om kunskaper i snickeri, elektronik, rörmokeri, matlagning (ja, det uppskattas faktiskt allt mer) och städning såklart. En sådan man kommer att stå högt i kurs.

I allt detta – att mannen ska ta initiativ, fixa saker och kunna ta emot instruktioner – så finns det en mycket viktig detalj ej att förglömma. Kvinnan uppskattar självfallet att mannen gör det han blir ombedd om. Men helst skulle hon inte vilja säga något alls. För att om mannen verkligen älskar henne, då skulle han veta vad hon känner innan hon behöver säga det. Med andra ord, den perfekta mannen är en tankeläsare. Men vänta lite, tänker kanske ni män, nu börjar det väl gå överstyr? Nja, egentligen inte. Jag menar inte att vi ska läsa några svåra tankar, bara sådant som är självklart. Dessutom, för att hjälpa oss på traven får vi faktiskt lite hintar då och då av våra välmenande hustrur: ”Åh, titta, älskling, det verkar vara stopp i avloppet!” Då är tiotusenkronorsfrågan: vad tänker hon på egentligen? Förstår ni vad jag menar? Busenkelt, eller hur?

Och till slut, det viktigaste av allt: låt hustrun aldrig få det sista ordet. Det är reserverat för mannen – och skall alltid användas. Det är en fras som består av endast två ord, så jag tror oddsen att vi män kan lära oss den utantill är ganska goda. Den lyder:

Javisst, älskling!

Kvinnor, vad tror ni? Är det något jag har missat (det finns såklart många fler saker att säga)? I så fall, vad vill ni lägga till – eller dra ifrån?

Män, vad tror ni? Har ni någon mer observation? Den viktiga frågan är: kan vi fixa det här? Jag tror det! Självklart att detta skrivet med mycket självironi, etc, men det finns inget fel i att sträva mot perfektion. Jag ser det hela som en resa: man gör så gott man kan på vägen och bemästrar en egenskap i taget. Så länge man går framåt och är lyhörd mot omgivningen, det är det viktigaste. Som idag, till exempel, jag har inte petar mig i näsan en enda gång, och jag har bytt ut en glödlampa och tömt diskmaskinen – utan att någon har sagt till mig.

Snart får jag väl en medalj.

12 replies »

 1. Sure you have a point. It’s a funny fantacy if nothting else.
  And yet I don’t think I would want a perfect husband ’cause where are the responces, reactions the spice of “for better and for worse” in the picture of “the perfect husband” (or for that matter the perfect man)?
  Where are all the funny things of every-day-life that makes the interaction between two people interesting? Do you not just end up with a “yesman” or a nonentity if you actually have a perfect husband? And would anyone want him?

  My position has always been that it is a good thing that no two people are alike because the differences are what makes it interesting – and the idea of “the perfect husband” takes those differences out of the equation. For me “a perfect husband” is conformism.

  I think that I’ll just stick to the idea that attention and common sense with a bit of spontaneity and a whole lot of love added to it is the right recipe…

 2. Er ikke så enkelt som at det bare blir lettere å vaske nei. Har selv to sønner (og en mann såklart hehe) som absolutt ikke får stå av disse to grunner, den første og viktigste er at når en mann står så får han ikke tømt blæren ordentlig og er da mere utsatt for å få prostatakreft, og den er selvsagt, at det blir søl og det er ikke deilig å sette seg ned og bli bløt……. usj :-S
  Janita

 3. En man (oavsett om han är gift redan eller inte) ska:

  – vilja förbättra sig hela tiden
  – kunna vara självkritisk
  – alltid vara ärlig och hålla allt han lovar
  – ta initiativ
  – arbeta och “göra saker” utan att sucka
  – vara renlig av sig
  – ha mål i livet

  Om han är gift ska han dessutom:

  – flera gånger dagligen säga till sin hustru att han älskar henne
  – granska sig själv som make och far — “är jag sådan jag vill vara?”
  – inte klaga på sin hustru (visst, kanske du har haft mycket att göra och en massa disk står och väntar … men ge ändå din hustru chansen att få ta igen sig och ta hand om disken själv, trots att du kanske också är trött och skulle helst bara vilja ta det lugnt)
  – öppna sig för sin hustru (kvinnor har oftast lättare för att prata om personliga saker än vad vi män har … men försök ändå att berätta för din hustru om hur du känner dig, om saker som oroar dig eller som du ser fram emot … dela med dig av dina tankar och mål, dina intressen och glädjeämnen)
  – vara spontan

  Sen så är det ju viktigt med ömsesidig förståelse … Visst ska han kunna vara med “grabbarna” nu och då, men samtidigt ska ju hon kunna gå ut med sina väninnor ibland också.

  Jag måste säga att jag håller med om att en man ska vara kunnig och händig. Byta glödlampor, kratta löv, laga mat, städa toaletten, byta blöjor … Om du inte kan laga eller fixa något på egen hand, få tag på någon som kan hjälpa till.

 4. Ganska spot on 😉 Fast lite låter det som vi kvinnor är farliga, och visst en kvinnas vrede är kanske inte att leka med. Men jag tycker nog ändå att det är bäst med män som inte alltid håller med, utan vågar säga emot och ha egna åsikter. Förutom när de uppenbart har helt fel förståss 😉

 5. HEJ LOUIS WOW A GREAT LIST YOU ,HAVE MADE. I CAN TELL YOU THAT I HAVE FOUND THE PERFECT MAN IN MY LIFE ,HE IS ALL WHAT YOU, WRITE ABOUT . SWEET ,HELPSOM GLAD ,FUNNY, KÆRLIG.KEEP ON GOING WITH YOUR WRITNING .HAVE A GOOD WEEK END HUGS ME

 6. Denne mannen finnes ikke og kommer nok aldri til å gjøre det. Tror helt ærlig at jeg ikke vil ha en så perfekt mann heller 🙂
  Du hadde virkelig fått med deg alt en kvinne kan ønske seg i teorien i alle fall.

  Det der med å stå eller sitte på do….Jeg synes at det er greit at dere står, men husk å legg ned ringen etter dere og klarer dere ikke å sikte strålen opp i do så tørk opp etter dere 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.