Articles (by me)

Team Magnus – cyklar för livet

Automatic translation of text

Magnus var Barbros och Håkans första barn. Han var en livsglad pojke vars stora lycka var att cykla. Den stora sorgen, emellertid, var njurcancern som han från ett års ålder fick kämpa emot. Till slut besegrades Magnus av sjukdomen. Han blev bara fem år gammal.

Åren gick och Barbro och Håkan fick ytterligare sex barn, alla vuxna idag. För några år sedan bestämde sig familjen att bilda ett cykelteam, dels för att kunna motionera tillsammans, dels för att hedra minnet av Magnus. Därför blev det Team Magnus.

Familjen trodde nog först att detta skulle förbli en privat angelägenhet, men när andra släktingar, vänner och cykelintresserade hörde talas om initiativet så ville de också sluta sig till teamet, inklusive jag och mina bröder. Nu börjar vi närma oss 100 medlemmar.

Vad är det då som har lockat med Team Magnus? För mig är det helt enkelt teamets grundtanke: Vi cyklar för livet. Det betyder följande:

–         Vi engagerar oss i sund motion och får samtidigt umgås med trevliga människor.

–         Vi cyklar för att hedra minnet av anhöriga som har gått bort (något alla människor kan relatera till).

–         Samtidigt som vi cyklar i motionslopp samlar vi in pengar till Cancerfonden, för att om möjligt ge livets gåva till andra, som likt Magnus gick miste om den.

Det var just detta sistnämnda vi gjorde i helgen när vi cyklade Vasatrampet i Mora. Då följde alla barn till teamets medlemmar med och gick runt med bössor från cancerfonden, samtidigt som mammorna och papporna flåsade runt på vägarna.

Det var en härlig känsla att få komma i mål och se ens barn springa fram med glittrande ögon. ”Pappa, vi har samlat in flera tusen kronor!” Fantastiskt! Att förena nytta med nöje, finns det något bättre?

Hur gick det med loppet då? Bra, faktiskt. Jag hade min snabbaste medelhastighet någonsin. Men min son, Isak, tyckte inte det var snabbt nog. Mina bröder slog mig nämligen med några minuter.

”Pappa, jag trodde att det var du som skulle vinna!” Underbara gosse, han tror fortfarande att hans pappa är oövervinnlig.

Jag kramar om honom. ”Du… nästa gång tar jag dem alla så det bara ryker om det!”

”Ska du?”

”Ja, det är klart!”

Han kramar mig tillbaks. Han tror på vartenda ord jag säger.

IMG_9605
Här, vid Vasaloppets berömda målgång, är start och mål för Vasatrampet. På bilden ser ni jag och bröderna som sjunger nationalsången framför cyklisterna som skulle ge sig iväg på 140 km:s loppet. Innan sången bad speakern, som kände till Team Magnus bakgrund, om en tyst stund där alla fick möjlighet att hedra anhöriga eller vänner som hade gått bort i cancer. Det blev en rörande stund för många av oss. Jag kan bara föreställa mig hur fint det måste ha känts för Håkan, Barbro och deras barn.

IMG_9657
Därefter är det dags för de flesta av Team Magnus medlemmarna att trampa iväg på 88 km:s rundan. Här står bröderna redo. Det pirrar gôtt i magen. Cykeln är kollad. Energikakan och bananen ligger i bakfickan. Vädret är perfekt. Alla är förväntansfulla och humöret är på topp.

IMG_9662
Och att få stå på den här historiska platsen, det känns heller inte så dumt.

elobe_15324
Det här är en härlig bild av vår team leader, Håkan Palm. Tagen av en fotokompis som bor i Mora, Leif Bength.

IMG_9728
Den här t-shirten  bar alla barn under dagen och när de samlade in pengar till Cancerfonden.

IMG_9764
När jag kom i mål beslagtog Johannes min cykel omgående. Han var tvungen att bara “testa” lite, även om han knappt nådde ner till pedalerna. Både han och Isak hade drabbats av cykelfeber och insisterade på att vara med i loppet nästa år. Att vänta tills de blev vuxna var inget alternativ 🙂

IMG_9763
Här testar Isak cykeln också. Jag varnade honom att sadeln var lite vass. “Ja, jag känner det!” blev svaret. (Det kan man nästan se från hans uttryck… haha)

Här nedan följer en uppsjö av bilder från loppet. De första 14 är tagna av Leif, och de flesta andra av Johannes. Tack grabbar!

9 replies »

 1. Hej!

  Hittade hit via Bloggportalen, blev nyfiken då jag såg ditt namn. Kan med all sannolikhet påstå att Du och Dina bröder var mina största idoler då det begav sig. Minns att jag gav er “Kärlekstuggummin” efter en konsert i Antjärnshallen utanför Härnösand. Lyckan var total då jag fick era autografer och personligt tackbrev med posten några veckor senare.

  Kollar runt på dina bilder och njuter. Fotar själv mycket, mest på sonen och detaljer ur vardagen.

  Tack för titten!

  Mvh Pia

 2. VIlket fantastiskt initiativ! Detta är något som gör mig så glad!Att hedra minnet av dem som fått lämna oss. Men det bringar också hopp åt dem som är sjuka genom insamling. Just vård och omsorg om cancersjuka ligger mig väldigt varmt om hjärtat genom mitt arbete inom den palliativa cancervården. Det är nog också här jag vill landa i mitt komande yrke som socionom! Många anhöriga utrycker att världen bara fortsätter att snurra som om inget hänt och kvar står de med sin stora sorg förlust och tomhet!Det är just sådana här iniativ som behövs för att visa att någonting faktiskt görs! Låt dessa initiativ skänka oss eftertänksamhet!
  Mvh Maria L, Motala

 3. fantastisk!!! Skulle gjerne vært med på noe sånt også, men deler skjbne med mange andre, har fibromyalgi mm!
  Mistet min far pga kreft for endel år tilbake, kjempeflott tiltak!

 4. HEJ LOUIS FIRST I WILL SAY THANK YOU FOR ALL THE LOVELY PICTURES FROM VASATRAMPET IN MORA. NOW I UNDERSTAND WHY IT IS CALLED TEAM MAGNUS . I WOULD WISH THAT PEOPLE COULD DO THE SAME HERE IN DENMARK. I SUPPORT CANCERFONDEN BECAUSE MY FATHER HAS CANCER. SO IT IS A GOOD THING THAT YOU AND YOUR BROTHERS HAVE DONE,MANY PEOPLE HERE IN DENMARK COULD LEARN OF YOU AND TEAM MAGNUS.THANK YOU FOR THE GOOD STORY HUGS TO YOU LOUIS AND TAKE CARE ON YOU AND YOUR BROTHERS AND FAMILY

 5. Vilket fint väder ni fick! Och vilka underbara kort! Även de från Gotland!! Ska nog joina team Magnus iom att det stöder en sådan fin sak (pappa gick bort i cancer för 1,5 år sen). Ska ju springa lite motionslopp 🙂
  Kanske ska lura med din fru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.