Adventure

Rapport: Vätternrundan

Automatic translation of text

I lördags, klockan 03:54, gav jag mig iväg med mina bröder från ett kyligt och regnigt Motala, redo att utsättas för fysisk och psykisk tortyr. 300 km senare återvände vi. Här kommer en kort rapport:

Om vädret: Duggregn första halvan av loppet. Allt blir genomsurt. Sedan upphör regnet, och i ett halleluja-moment strax innan målgången tittar solen fram.

Om kroppen: Tyvärr plågas jag av ett ont vänsterknä redan från början. Bröderna undrar om jag vill bryta. ”Aldrig!” svarar jag (att bryta var inget alternativ för mig, om jag så skulle krypa in i mål.) Men jag insisterar på att de ska cykla vidare utan mig (för att inte sinka dem ännu mer). ”Aldrig”, svarar de, ”vi gör det här tillsammans!” Kan man få snällare bröder?

Om omgivningen: Även om det är blött och kroppen värker så njuter vi alla av det sagolika landskapet. Speciellt vacker är sträckan mellan Motala och Jönköping. Jag hade bestämt mig innan för två mål: dels att komma i mål, men också att njuta av resan. Och även om jag inte gjorde det på utsidan så gjorde jag det verkligen på insidan.

Om cykeln: Väggrenen kantas ofta av dystra motionärer med cykelproblem. Men Nishiki, min trotjänare, tuffar på otroligt bra. Och det känns nästan som om den gör jobbet när jag inte längre orkar – speciellt i backarna.

Om målgången: Total cykeltid: 11:12. Underbart! Jag var inställd på 12-13 timmar. Visst är man långt ifrån de snabbaste, men man känner sig som en vinnare ändå. Kroppen är kaputt. Men vad gör det när själen känner sig euforisk. Vilken lyckokänsla! Damen som ger mig medaljen får en lång kram av mig, och jag tar inte bort blyklumpen från halsen på länge, länge.

Om återhämtningen: När jag kommer hem lägger jag mig i ett varmt bad. Mina grabbar sätter sig på badrumsgolvet och ställer tusen frågor. Samtidigt iakttar lilla Clara mig noggrant från topp till tå och konstaterar: ”Pappa, du är väldigt smuttig!” Halvt medvetslös mumlar jag något svar, men innan jag har talat färdigt känner jag hur en liten kropp hoppar in i badkaret och två små händer som börjar tvätta min rygg. När den servicen är avslutad släpar jag min stela kropp upp ur badet, lägger mig på sängen och får en härlig benmassage av min fru. Simply wonderful!

Sedan minns jag inget mer. Men jag antar att somnade – för jag började drömma om Vätternrundan 2010.

Lite bilder…

guldspray
Richard på en öde gata i Motala, klockan 03:15, lördag morgon. Vi gör oss i ordning för rundan. Guldsprayen måste på såklart (det bjuder vi på) annars kan man ju inte cykla. 😉 (bild från mobil)

3 cyklister i HJO web
Bilden är taget av entusiastfotograf Bertil Berntsson i Hjo (stort tack Bertil!). Över halva loppet är kört. Lite slitna börjar vi se ut.

Richard-i-målgång-web
Fint målfoto av Richard, av Fotosidans medlem Mats Sarapik (ett varmt tack till dig också!)

Louis med cykel o medalj web
Vid hemkomsten måste man ju ta en “segerbild”.

Louis med medalj web
Och så den sedvanliga kyssen.

Nu laddar vi om för nästa år!!!

Se Richards rapport

7 replies »

 1. Vad fint att du kom runt och vilken bra tid! hur lång tid tog det inklusive pauser?

  Ville bara meddela att jag är mycket nöjd med cykelköpet och Åsa Herrey, som cykeln numera heter, fungerar strålande och har cyklat 85 nya mil utan några mankemang. Kommer just hem från en veckas cykling till Örebro med mellanlandningar på diverse vänners sommarställen. Inte lika pampigt som rundan kanske men ändå mycket trevligt och mängder av mjölksyra.

  Nu återstår blott att jag målar på en guldsko på cykeln och ställer upp i nästa runda!

  Gott cykelliv önskar Knut

 2. Hej Louis,

  Hittade hit igen strax efter rundan, men lämnade ingen kommentar då. Så kul att läsa om er upplevelse! Tyvärr lyckas jag inte se några andra bilder än bild nr 2, från Hjo. Jag tycker faktiskt inte att ni ser så slitna ut 🙂
  Gillade du det hela, trots ont i knät? Kommer du att fortsätta cykla? I lokaltidningen här stod det att Richard hade ramlat av cykeln under rundan, men vad jag ser nämner ingen av er det. Hoppas att de missuppfattade det hela, så att han inte skadade sig! Det var i samband med golfspelning för barn med diabetes (vill jag minnas).

  För mig gick det bra med rundan, klarade med hemliga mål med 1 min, så jag är mer än nöjd. Det var verkligen en fantastisk upplevelse alltigenom, och jag ska definitivt köra igen, men nästa år siktar jag på sub11. Planerar nu för ett lopp runt Gotland, Gotland360, som går av stapeln i september. Det tror jag blir kul.

  Måste passa på att säga att din blogg är fantastisk! Jag är dålig på att kommentera tyvärr, men det är mer än 1 gång du berört mig så jag suttit med tårar i ögonen. Och dina bilder är suveräna!

  Sköt om dig!
  Anna

 3. HEJ LOUIS THANK YOU FOR SHARING THE BEAUTIFUL PICTURES FROM YOUR BIKE TOUR, WITH YOUR BROTHERS . YOU ASK ABOUT THAT YOU COULD HAVE SWEETER (SØDER) BROTHERS .MY ANSWER IS NO YOU CAN NOT HAVE BETTER BROTHERS THAN THEM YOU HAVE. I HOPE THAT YOU TAKE CARE ON THAT MEDAL YOU NOW HAVE GET AND KEEP IT ON A PLACE , WHERE ONLY THAT YOU KNOW WERE IT IS .HUGS FROM ME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.