Articles (by me)

EU Election

Automatic translation of text

ELLA, TANTEN OCH PIRATEN

Jag har precis stängt av tv:n efter den långa EU-valvakan. En stor del av kvällen höll Johannes mig sällskap, inte för att han som alla barn tycker om att vara uppe sent, men för att han har blivit tokig i politik. Han har följt alla debatter och vet vad samtliga partier står för.

Dessutom har han gått runt och utfört sina egna förhandsundersökningar, och satt upp posters i området med uppmaning till alla att rösta. I synnerhet vill han dra uppmärksamhet till ung kvinnlig kandidat. Du förstår, han har drabbats av Ella-feber. Förr var det Bart Simpson som ägde. Nu är det Ella Bohlin. Allt hon säger sväljer han som om det vore balsam för själen.

Men hur fängslande nyhetsrapporteringen än var blev klockan för sent slagen, och jag var tvungen att för en stund sedan fösa honom till sängs. Behöver jag säga hur glad han blev? ”Du är ingen snäll pappa”, hade han gnällt. Nej, jag vet.

Utgången av valet då? Fascinerande, eller hur? Tre partier kan väl åtminstone kalla sig vinnare. Folkpartiet har drabbats av Marit-effekten. Det är bra. Om det finns någon som kan röra om där nere i Bryssel måste det väl ändå vara tant Marit.

Miljöpartiets framgång måste väl också ses som glädjande, med tanke på det berg av miljöfrågor som EU-parlamentet måste bemöta. Partiet har onekligen mycket kompetens i dessa frågor.

Däremot känner jag inte samma lyckorus inför Piratpartiets vinstlott. Frustration är nog ordvalet som kommer närmast; frustration över att folk – speciellt de unga – har gått på partiets transparenta bedrägeri. Ikväll talade partiets representanter om integritetsfrågor hit och medborgarrättigheter dit. Vilken gallimatias! De försöker linda in orden i vackra paket för att ge sig själva politisk legitimitet, även om alla vet vad de verkligen vill: att kunna ladda ner andras arbete från internet utan att behöva betala ett enda öre för det. That’s it! Det är detta, och inget annat, som de bygger sin politik på. Det är inte okej.

Nej, det enda som är rätt med Piratpartiet är namnet. Och det verkar partivännerna inte ha några problem att leva upp till.

IMG_7153 (2)
Här smyger Johannes runt och sätter upp sina posters som han har tryckt ut från internet.

IMG_7132
Mot vallokalen. De yngsta leder vägen.

IMG_7146
Johannes är ivrig och visar oss vägen så vi inte går fel. “Här ska vi gå”, pekar han. Mmm… jo visst, något säger också mig att detta är platsen.

IMG_7141
Nu har jag gjort mitt val. Gissa vem jag röstade på? (Jag kan ju säga så här: När jag var klassföreståndare för en högstadieklass ville alla elever försöka gissa. Men… bara fyra  av dem fick rätt.)

Ha en blöt men härlig dag!
Louis

4 replies »

  1. Intressant detta med EU, tror dock att det finns mycket okunskap från våra röstande medmänniskor. Klart att många tycker att vissa partier tillför något positivt för dem just idag. Men tyvärr bidrar okunskap ofta till brist på ett långsiktigt perspektiv.

    Nu till en helt annan sak Vätternrundan! Hur går det med träningen, har du många mil i benen? Hoppas att vädergudarna ändrar sig och att vädret blir bättre än den utlovade prognosen. Har så många år sagt att någon gång skall jag åka, bor man i Motala så måste man någon gång försöka att ta sig runt. Men denna gång blev inte i år heller! Skall dock hålla mina tummar och “heja” på dig och dina bröder! LADDA OCH LYCKA TILL ! Kram Maria

  2. Høres ut som dere har en blivende politiker i familien 🙂 Det er flott at de unge engasjerer seg, men dessverre er det alt for få som gjør det.

    Måtte flire litt da jeg leste at du ikke var noen snill pappa…..det høres veldig kjent ut. Jeg er nemlig verdens slemmeste mamma, og det er gjerne om kvelden jeg er det….når lillemor må gå og legge seg og ALLE andre får lov til å være oppe lenger 😉

  3. It is never too young to get involved in what is happening in the world. We vote and the next generation is affected by our votes. Scary thought. So we have to make sure we get it right.

  4. jag som ungdom kan säga att jag inte alls gillar att Piratpartiet vann. Jag förstår det inte alls och jag håller med dig i allt som du skriver angående dem. Jag blev faktiskt väldigt upprörd när jag fick reda på att dem vann.

    Det är synd att jag inte fick rösta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.