Age

42 years old – and Senile

Family Column for Länstidningen, Södertälje, Sweden, 4 Nov 2008.

Automatic translation of text

42 ÅR – OCH SENIL

Jag kommer att avsluta mitt liv som 41åring genom att skriva denna krönika. För om exakt 23 minuter (tisdag kl 11:37) fyller jag 42 år. Därmed fortsätter jag med stormande steg in i den gyllene medelåldern.

Och det är okej. Faktum är, jag tycker det är ganska trevligt att bli äldre, för jag ser att min livsglädje bara ökar med åren. Men en sak är jag dock orolig för: håller jag på att bli senil? För man kan ju inte undgå att fundera ibland, med tanke på hur virrig jag har börjat bli.

Vi börjar med det vanligaste: jag slarvar bort bilnycklar, tappar mobilen och förlorar pennor (som sitter bakom örat). Men dessa ting räknas kanske inte, eftersom alla gör det… eller?

Därför går vi vidare. Allt oftare, när jag med ett bestämt syfte går in i ett rum, glömmer jag i samma ögonblick bort vad det var jag skulle göra där. Då får man återkalla samtliga steg i hopp om att någon av dem ska väcka minnet till liv igen. Tyvärr händer det mer sällan.

Eller vad sägs om denna nästan dagliga rutin: jag går för att låsa dörren om kvällen, men när jag är klar och har börjat gå bort från dörren undrar jag om jag verkligen låste den? Och då är det bara att traska tillbaka.

Och mjölkkartongen, varför står den i skafferiet igen? ”Vem har ställt den dä…?” börjar jag säga, men avbryter snabbt mig själv. Kanske det är bäst att inte fråga.

Ett par gånger har det knackat på mitt kontor. När jag öppnar står grannen där och frågar: ”Ska du inte ha dina nycklar?” Jag svarar: ”Jovisst!” ”Men varför hänger de i låset utanför då?” fortsätter han. Bra fråga.

Just det där med nycklar är lite läskigt faktiskt, för en morgon när jag skulle hämta tidningen såg jag att nycklarna fortfarande satt på dörrens utsida. Jag vågade inte ens ta upp diskussionen med frugan om vem den skyldige var. Jag visste att jag skulle förlora.

Men det snurrigaste av allt måste ha varit när jag en dag riktade bilnyckeln mot ytterdörren och försökte låsa den med nyckelns fjärrstyrda enhet.

Jag läste ikväll på Internets Wikipedia att senila personer har ”en varaktig sjuklig störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande”. Jag bara undrar: är jag ensam, eller finns det fler där ute vars högre intellektuella funktioner är störda.

Hör av er! Vi kanske kan bilda en stö(r)dgrupp?

Louis

Categories: Age, Articles (by me), Humor, Stress

Tagged as: , , ,

15 replies »

 1. Even though you may now be 42, I really don’t think you’re senile! Don’t worry, I think we all have what I like to call our “senior moments”, as you have described, from time to time. Maybe it occurs because our minds are actually “too active”. The minute we decide to go and do something, our minds then get distracted and start thinking about something else. This in turn makes us temporarily forget what we were originally going to do. I know a few people who have experienced what you describe, but I don’t think any of them are senile!

 2. Hahhaha, sååå himla kul skrivet!! Men du, *kan* det möjligen vara en sorts “manlig” senilitet som utbreder sig, för jag har sett min man göra exakt samma saker, och det roligaste: han har mer än en gång försökt öppna lägenhetsdörren med fjärrstyrda bilnyckeln och jag försöker hålla tyst ända tills han inser misstaget och skrattar sen högt varje gång! 😀 Och han tar med sig TV-fjärrkontrollen in till badrummet eller köket och lämnar den där…

 3. hej Louis!!!
  ja sånt händer … ingen fara på taket än,
  visst kan man känna så ibland jag fick mig ett gott skratt,
  🙂

 4. Ingen fara…om detta är tecken på senilitet så är vi alla senila men vet du vad?? Jag tror att det som vi så ofta nämner senilitet är i stället symptom på stress – ett liv som springer för fort med för många bollar i luften samtidigt. Kanske att man ska stanna upp och fånga en del av dessa bollar och lägga dom i korgen så att man hinner fånga och hantera dom som fortfarande finns i luften. Du har nog en bit kvar till seniliteten – en liten tröst kanske?:)

 5. Hi Louis
  I know exactly what you mean.
  But I choose to believe that it´s because something more important is going on inside our heads. Thoughts about something that truly matters to us or worries us. Things more important than where we put things.
  Maybe if we experience it often or maybe even every day, we should stop an wonder if we need to take care of something more important.
  Just a thought…. (I forgot the rest 🙂 – you know I´m 37 !)

  Lene

 6. 😀 😀 😀
  Sådär har jag hållit på hela livet, det har varken blivit bättre eller sämre med åren. Min personliga favorit är nog den gången jag inte hittade lägenhetsnyckeln (var singel då) så jag ringde värden som fick komma mitt i natten och låsa upp. Nästa dag hittade jag nyckeln i väskan jag haft ned min, inkilad i “gaffeln” i en gaffelpärm. *rodnar* (Kanske mest för att den värden fick låsa upp minst 10 gånger åt mig de åren jag bodde där, men någon gång hade jag faktiskt förlorat nyckeln också.)

 7. Har du noen gang kjørt rundt med søppelposen/soporna i bilen fordi du har glemt å stoppe ved søppelhuset? Veldig pinlig! Slipper heldigvis å gjøre det nå, for nå har jeg søppeldunk ved siden av garasjen 🙂

  På jobben tok jeg en gang stiftemaskinen/heftemaskinen i stedet for telefonen….he he begge er nemlig svarte 🙂

  Glemmer av og til at jeg ikke er på jobben lenger….så de som kjenner meg blir ikke overasket når de ringer meg og jeg svarer “Sosialkontoret” 🙂

  Ha en riktig god dag!

 8. Hihihi,

  jag är redan vid 34 där ! Framförallt blandar jag ihop ord, som börjar på samma bokstav, tex jag ska dricka lite väska, nej vatten menar jag…. eller när man ska slänga en tröja i tvätten och går till sopkorgen istället…?? Man blir ju lite rädd att det ska hända när man är på jobbet och börja prata i nattmössan med en klient eller kollegor…. Men det har inte hänt än iaf. :o)

  Hoppas du hade en trevlig födelsedag !

 9. Velkommen i klubben! Er selv årgang 66, og kan genkender alt du skriver ;O)

  Håber du havde en dejlig födselsdag.

 10. My dear, sweet, lovely….Louis, 🙂

  Wasn’t it your birthday yesterday???
  I’m so sorry I forgot to congratulate you yesterday…One day to late…is that forgivable??? 🙂
  I’m so busy with the preparing of a huge party for my mother. Last year she had a transplant of both lungs. And next month, she gives a party for the whole family. To celebrate she is all better again…that drags all my attetion of course.

  So 10000 X sorry.

  I hope you had a nice day anyway…with a lot of kisses and congratulations!

  Next year I’ll do better! I promise…

  XXX

 11. Ha ha ha! Jeg er med i gruppen….kjente meg igjen på nesten alle punkter. Bortsett fra at jeg er hysterisk nøye med nøkler 🙂 Av og til forsøker jeg å åpne inngangsdøren til huset med bilnøklene og blir mektig irritert (og flau) når det ikke går. Mange ganger står jeg på jobben og fikler med mine egne husnøkler i låsen inn til vår korridor (vi er en avstengt avdeling p.g.a. sikkerheten).
  Har du banket på utgangsdøren på jobben noen gang? Gjør det rett som det er når jeg skal ut på baktrappen og ha meg en pause sammen med røykerne (neida jeg røyker ikke, så senil har jeg ikke blitt enda….husker at det ikke er bra he he).
  Det der med å glemme hva man skal når man kommer inn i et rom skjer ofte….da bare trasker jeg tilbake samme vei og kommer heldigvis på det….men av og til glemmer jeg det igjen og da er det bare å ta seg en pause 🙂
  Noe av det mest pinlige er de gangene jeg har ett lager av smør eller ost eller noe annet i kjøleskapet fordi jeg hver gang jeg er på butikken er helt sikker på at jeg er tom for den tingen 🙂
  Huff…kommer på flere litt pinlige ting….så du er absolutt ikke alene hihi. Velger å ikke kalle det senilitet jeg….høres litt bedre ut med distré eller vimsete synes jeg 🙂

 12. HEJ LOUIS I WILL SAY THAT YOU IS NOT SENIL, JUST BECAUSE YOU IS 42.SOMETIMES I FORGOT WHAT I WILL SAY,ONE EVNING I AND MY BOYFRIEND AND A FRIEND CAME HOME I HANG MY JACKET UP IN OUR KEYBOX I HAVE FORGOT WHERE IT SHOULD HANG I AM 38 YEARS OLD.BUT I WRITE THE REST IN A E MAIL TO YOU OK MY FRIEND HUGS FROM ME LENE MARIE

 13. Jag fick ett rejält gott skratt; grattis så himla mycket också, tror jag 😦

  Jag hade god lust att svara “ja, du är ensam” som svar på frågan i 3:e stycket. Det kanske kan glädja dig att (inga namn), men vår vän som föddes på Las Palmas -74 (du vet vem) är bra mycket värre och han är yngre bevisligen…

  Kan vara så att jag tyckte det var så kul för att jag kände igen mig något samt att det ändå fanns en visdom i hur du väljer vilka fajter som är värda att ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.