Articles (by me)

How is Your Conscience Today?

Family Column for Länstidningen, Södertälje, Sweden, 15 Oct 2008.

Automatic translation of text

This column is based on an earlier blog text.

HUR MÅR SAMVETET IDAG?

Oktober. För mig är detta moder jords bästa tid. Innan hon lägger sig till vila om vintern låter hon höstens lystra färger dansa över fält och skogar en sista gång. Och vi fängslas.

Samtidigt känner fotografen inom mig lite panik; ingen årstid har så många underbara motiv att bjuda på, men hur ska man hinna med att ta alla dessa drömbilder?

Därför blev jag så glad när jag och lilltösen kunde ta oss ut i skogen, och att hon, i takt med vagnens stadiga gungande, somnade fort. Vilken tur, tänkte jag samtidigt som jag tog fram kameran, nu passar jag på.

Inom loppet av en halvtimma har jag tagit flera hundra bilder, och jag känner mig väldigt upprymd. Det är svårt att uttrycka det, men jag känner mig ”hemma” i skogen, speciellt en sådan här vacker höstdag. Och jag bestämde mig för att fira på det bästa sätt jag visste: ta fler bilder!

Men. Just när jag började insupa allt det där underbara igen, då ser jag att någon annan har supit i skogen. Mitt framför mig, hängande på en trädgren, ser jag en ölburk. Tänk så fort en vacker bild kan raderas.

Vad är det för jeppar som gör så här, tänkte jag? Som nämnt i förra veckans krönika försöker jag alltid se det positiva hos folk, men erkänner mig ha vissa problem med nedskräpare. Så jag sträckte mig upp, tog ner burken och gick vidare hemåt.

Men jag hade inte gått mer än tio steg när jag såg ett härligt ljus som fångade en trädstam omringad av ormbunkar. Jag var bara tvungen att ta en bild. Så jag la ner burken på mossan intill och tog min bild (se bilden och övriga höstbilder på http://www.herrey.se).

När jag var klar och sedan hade gått ett stycke från platsen sa jag högt: “Nej! Burken!” Jag hade glömt att ta med den igen. Nu kröp en röst fram i mitt vänstra öra: “Äh, strunt i den! Det blir för jobbigt att gå tillbaks. Det är ju inte ens din burk.”

Jag var så gott som såld på idén när en annan röst hördes från högra sidan: “Vill du vara som nedskräparen? Om du går iväg nu är du precis likadan själv!”

“Okej, okej!” suckade jag svarande till mitt samvete. (Det är märkligt, men han vet alltid de rätta frågorna att ställa.) Jag vände på klacken och gick tillbaks, plockade upp burken, och slängde den sedan i närmaste papperskorg. Just som jag gjorde detta, gick ett äldre par förbi. De hade tydligen sätt vad som hände, för kvinnan sa glatt till mig: “Tänk om alla hade gjort vad du gjorde nu!

De gick så fort förbi med sina stavar att jag knappt hann svara, men överrumplad klämde jag ur mig: “Öh… tack!”

Och tack till dig…samvetet.

Louis

Det här är bilden jag stannade och tog.

Och här är lite fler höstbilder, några tagna nu, några tidigare.

3 replies »

 1. HEJ LOUIS FIRST I WILL SAY THANK YOU FOR ALL THE NICE PICTURES FROM THE BEAUTIFUL AUTUMNFOREST. I LOVE THAT TIME OF THE YEAR HERE WHERE I LIVE I CAN SEE HOW THE TREES ARE CHANGE COLOUR.I APPRECIATE YOU AS A GOOD WRITER AND PHOTOGRAF AND FRIEND.HUGS FROM ME TO YOU AND YOUR BROTHERS. LENE MARIE HØGH

 2. Känns som att jag har läst den här berättelsen tidigare 😀
  Men det finns en viktig fråga i det här: hur lätt det är att fördöma andra för vissa handlingar och sedan hitta ursäkter för sig själv. Tur att vi har samvetet som talar om för oss att det inte fungerar 😀

  Bilderna är verkligen underbart vackra. Jag älskar vatten och föll genast pladask för den disiga bilden med träden vid sjön. Jättevacker! 🙂

 3. The feeling you describe…
  I know exactly how you felt!
  I just love the wood in the fall…My oldest son is “learning” about the fall in school. So, he reminds me even more of it.
  This week-end we go out with our mobilhome to look for “that feeling” again. I hope we find it. Nature in Sweden is a lot more beautiful than over here in Belgium, although, we can’t complain.

  The pictures are so so so beautiful. By watching your pics, I just wanted to RUN to the woods…But I guess I’ll better wait till this week-end, then I have my family with me. Then I enjoy even more!

  Thank you so much for the nice article and pictures.

  Belle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.