Articles (by me)

Learning to Enjoy People

Family Column for Länstidningen, Södertälje, Sweden, 1 Oct 2008.
Automatic translation of text

LÄRA SIG NJUTA AV MÄNNISKOR

Om sanningen ska fram så finns det inte många egenskaper hos utomstående personer som retar mig. För om en annan sanning ska fram så har vi alla våra speciella egenheter. Visst kan man välja att reta sig på en människas framtoning, men jag brukar tänka att det är bättre, och dessutom mycket roligare, att se hennes personlighet som en unik tillgång; att hon faktiskt är one-of-a-kind och kan ge något som ingen annan kan – eftersom ingen är som hon. Det hjälper mig att tänka så för då ser jag saker hos personen som jag annars skulle ha missat.

Ponera dessutom följande: Tänk om allas våra personligheter vore lika? Vilken mardröm, resonerar säkert de flesta av oss. Visst, men då har jag en fråga: Varför är vi då så angelägna i våra ordväxlingar med andra att de måste vara mer lika oss och tycka precis som vi. Jag skulle personligen se livet som en katastrof om det bara sprang runt en massa Louis-gubbar överallt. Hjälp! Vad oerhört tråkigt… och ensamt.

Om vi försöker ändra på personer bara för att de bättre ska passa in i vår livsmall, då förbrukar vi endast onödig energi. Vi missar dessutom poängen: att kunna njuta av de enastående och exklusiva resurser och talanger som varje individ har begåvats med. Gud visste vad han gjorde när han skapade människorna; även om vi till antalet är oräkneliga så har det aldrig fötts ett barn med en personlighet identisk lik en annan. Allt detta är ordnat för vår skull, för att vi ska känna maximal glädje från vårt utbyte av varandra.

Så det hela kan tyckas lite ironiskt; även om vi ibland bara vill gömma oss undan alla människor så behöver vi dem faktiskt för att kunna leva – för att ge livet omväxling och glädje. Utöver det får vi inte glömma att det är just i mötet med andra människor som vi får en chans att visa vem vi är.

Om nu ovanstående tankar inte tilltalar dig, eller om de fallerar av någon anledning, så finns det en reservplan. Den bygger på vanligt bondförnuft och kristen etik, och kallas empati. En vän och medarbetare i kyrkan sa till mig en gång: ”Det finns alltid orsaker till varför folk gör som de gör, och kan vi bara förstå det så kommer vi att mötas på ett helt annat sätt.”

Ligger det inte mycket i det? Frestelsen att se negativt på en annans ord eller handling ligger alltid starkt latent hos oss, mer än önskan att se positivt, tyvärr. Empatin kan därför vara svaret. För kan vi se, om bara för ett ögonblick, med den andre individens ögon – och känna med dennes hjärta – då skulle vår förståelse och välvilja nå helt andra dimensioner. Vi vill ju att andra ska förstå oss. Är vi då inte skyldiga dem samma möjlighet?

Med det i tankarna, vad skulle vara mer passande till avslut än Jesu välkända ord: ”Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem.”

Ta hand om varandra.
Louis

6 replies »

 1. Det tog ett tag, men nu har jag hittat den. Det här är en dikt av M. Wänersdotter-Eliasson. Min svärmor skickade den till mig… Tycker den passar i sammanhanget 🙂

  “Du kom från din värld. Jag kom från min, med erfarenheter ej lika.
  Kom, visa mig din värld. Jag visar dig min. Vi skulle varandra berika.
  Du ser från ditt håll. Jag ser från mitt. Vi ser ju ej saker helt lika.
  Men, ser vi på allt, från två olika håll. Vi skulle bli oändligt rika.”

 2. Så sant, så sant… Finns egentligen inget att tillägga. Ändå väcker det en del tankar hos mig. Förhållningssättet är ju vad de flesta försöker elva efter, men ofta, ofta misslyckas med. Det gäller att hitta små knep i vardagen som får en att minnas hela tiden.

  Ett tänkvärt ord som jag inte vet ursprunget till men som hjälper mig ibland är ; “Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det mest”. Det är tänkvärt och det är lätt att använda med innebörden att man ska möta ont med gott. Kärlek och vänlighet avväpnar. När man möts av sina barns ilska och man själv är trött och grinig efter en lång dag är det det bra sätt att landa i vad som är viktigt.

  Kay Pollack gav en gång mig ett alldeles ypperligt svar på tal när någon är arg på mig, eller kritiserar väldigt aggressivt. (eller bara kritiserar och ahr svårt att ta in den andres synpunkter och “point of view”. Istället för att själv gå i försvar eller gå igång så kan man alltid svara “det ligger nånting i det du säger…”. Man har därmed inte sagt att man håller med helt, man har heller inte emotsagt vederbörande. Det är en öppning till vidare sansad diskussion. Prova ska du se, det är väldigt ofta ytterst avväpnande och ger bra resultat i infekterade situationer.

  Take care!

 3. Bra skrivet…. Om alla vara lika, såg likadana ut, gillade samma saker, tyckte lika etc…. VAD TRÅKIGT ???!!! Som du skriver; Hur skulle världen se ut ??

  Jag kan tycka att tex en arbetsplats är ett bra ställe att möta andra typer av människor, (än de som man normalt umgås med). Vissa tycker att det är drygt, själv tycker jag att det är rätt intressant, då man får chansen att prata om andra saker och höra andra livshistorier…. De vänner man umgås med är ju ofta rätt lik en själv, därför behövs variation. Man ska se det som en förmån att få träffa olika slags människor, och INTE fokusera på det annorlunda och negativa med dem.

  Det är ju underbart med diskussioner, debatter…. jag tror man utvecklas av det….

  Ha en Bra speciell Onsdag !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.